Eremitha

Érdekességek egy eremita történésztől

Rommel figyelmeztetése, mely megváltoztathatta volna a háború menetét [21.]

2021. július 19. 21:34 - Eremitha

Erwin Rommel a második világháború egyik legtehetségesebb katonai vezetője volt és a német hadsereg talán legkiválóbb tábornoka. A legfiatalabban kapta meg a legmagasabb német katonai rendfokozatot és lett tábornagy (generalfeldmarschall) Hírnevét az Afrika Korps élén szerezte (mint a hírhedt sivatagi róka) miközben kivívta mind az angol, mind pedig az amerikai tábornokok és vezetők elismerését. Ám kevés hangsúlyt kap, hogy Rommel megváltoztathatta volna a háború menetét is, ha a normandiai partraszállás előtt komolyan veszik figyelmeztetését. Rommal ugyanis pontosan megjósolta a szövetségesek partraszállását (időben és térben is). Hitler azonban Rundstedt tábornagy elképzelését támogatta, aki Calais - Dunkirk térségbe várta az angolokat és az amerikaiakat. Hiba volt. A britek és amerikaiak 1944 június 6-án Normandiában nyitották meg második frontjukat, pontosan ott, ahol Rommel mondta. A sivatagi róka azonban nem számíthatott utólagos elismerésre, 4 hónappal később öngyilkosságot kellett elkövetnie (mert megvádolták a Führer elleni merényletben való hallgatólagos részvételéért). Nézzük azonban hogyan jutottak idáig az események.

rommel.jpg

Erwin Rommel A kép forrása: historynet.com

Rommel már 20 évesen a német hadsereg tagja volt és gyorsan lépkedett a ranglétrán. Az első világháborúban már őrnagy lett belőle és a rendkívül nívós Pour le Mérite kitüntetés birtokosa. A két világháború között már ezredes, majd 1939-ben a II. világháború kitörésekor vezérőrnagy. A Franciaországot elözönlő német alakulatok között a legelöl harcoló 7. páncélos hadosztályt vezette, mely olyan gyorsan tört előre, hogy "szellemhadosztálynak" nevezték. A "Fall Gelb" hadműveletben játszott kimagasló szerepe és hősiessége elvitathatatlan.

rommel_afrika_terkep.jpg

A kép forrása: http://tortenelemcikkek.hu/node/96

Később, 1941 februárjától két és fél éven keresztül az Afrika Korps hadtest élén állt. Legnagyobb sikerét 1942 júniusában aratta, amikor elfoglalta a líbiai Tobrukot (az egyiptomi határ közelében). Ezért a győzelméért Hitler tábornaggyá léptette elő, így 51 évesen a legfiatalabb tisztként érte el a legmagasabb katonai rendfokozatot, generalfeldmarschall lett.

Az afrikai hadszíntér fordulópontja, mondhatni "Afrika Sztalingrádja" az El-Alamein melletti csata volt 1942 októberének végén (október 23 - november 4 közt) melyben az angol - amerikai csapatok (és persze Bernard Law Montgomery tábornok) fontos és jelentős győzelmet arattak az Afrika Korps felett. Bár Rommel a csata első napjaiban épp Németországban tartózkodott (gyógykezelésen), majd visszatérve menteni próbálta a menthetőt, a német vereség megrendítőnek bizonyult. Innentől a német csapatok folyamatos visszavonulásra kényszerültek, főként a "Fáklya hadművelet" után (1942 november 8-10.) melyben a marokkói, algériai szövetséges partraszállást követően két tűz közé szorították a Führer afrikai erőit. Az Afrika Korps maradványai végül 1943 május 13-án adták meg magukat Tuniszban.

Rommel ezt követően, 1943 nyarán átmenetileg Olaszországba került, majd néhány hónap után, 1943 novemberétől Franciaországban kellett felkészítenie a német csapatokat egy esetleges szövetséges invázióra és partraszállásra. Új megbízatása, - mely egyben az utolsó is lett számára - a Wehrmacht legidősebb és legmaradibb tábornagya, Gerd von Rundstedt alatt kellett dolgoznia. A fiatalos, lendületes, újító szellemű 52 éves Rommel és az öregesen hagyománykedvelő, 68 éves Rundstedt azonban nem nagyon tudtak hatékonyan együtt dolgozni. Kettejük vezetői stílusa és habitusa markánsan eltért ugyanis, ráadásul egy fontos kérdésben vita is támadt közöttük. Rommel ugyanis a normandiai területre várta a szövetségesek partraszállását, mert nagyon is elképzelhetőnek (sőt valószínűnek) tartotta az angolok és amerikaiak formabontó, meglepetést okozó invázióját a jobb felvonulási területet biztosító észak-francia térségben, mint a kiszámíthatónak mondható Dover - Calais vonalon. Ezzel szemben Rundstedt a legrövidebb távolságot és a szövetségesek megtévesztő trükkjeit elfogadva (azoknak bedőlve) Calais környékére várta a briteket és amerikaiakat.

normandia_haditervek_terkep.jpg

A kép forrása: jegyzettar.blog.hu

Hitler az idősebb és rangban is feljebb elhelyezkedő Rundstedt verzióját fogadta el, így Rommel tiltakozása ellenére a német csapatokat nem Normandiába, hanem a calaisi övezetbe összpontosította. Mondhatni az "A" és "B" változat közül (lásd fenti térképet) az "A" mellett döntött, amivel a háború egyik legnagyobb hibáját követte el. (Hogy mi volt Hitler hasonló jelentőségű tévedése még? Nézőpont kérdése, de mondjuk az 1940 májusában Dunkirk mellől elmenekülni engedett 300 ezer szövetséges katona futni hagyásán túl, a Sztálingrádban hagyott szintén 300 ezer német katona elvesztése mindenképp említést érdemel.) 

Akárhogyan is, de a végeredmény tragikus fordulatot hozott a németek számára. A "D" nap 1944 június 6-án ugyanis Rommelt igazolta, de persze későn. A németek kapkodásba kezdtek, de már nem tudták megakadályozni 170 ezer szövetséges katona azonnali partraszállását és az azt következő 3 hónapban további 2 millió érkezését. A háború igazából már itt eldőlt, mert a keleti és nyugati front létszám-, hadianyag illetve hadieszköz egyensúlya felborult és a németek mindenhol hátrányba kerültek.

hitler_rommel.jpg

Rommel és Hitler 1943 márciusában, amikor még töretlen volt a kölcsönös bizalom közöttük. A kép forrása: www.bbc.com

Ami Rommelt illeti: nem csak, hogy el kellett fogadnia, hogy a Führer nem hallgatott rá, de még ráadásul a partraszállás napjáról is lemaradt, mert épp Németországban tartózkodott (akárcsak El-Alamein esetében) ezúttal a feleségénél látogatóban. A szerencsétlenség-sorozata pedig 1944 július 17-én egy sérüléssel folytatódott: autóját egy szövetséges repülő támadta meg, ő pedig kórházba került. Lábadozása alatt történt a Hitler elleni rastenburgi merénylet-kísérlet (1944 július 20-án), amelyről sajnos tudott és amelyért később Hitler öngyilkosságra kényszerítette. (Ha nem teszi meg, akkor kivégzik, majd az SS bemocskolja nevét és családját is meghurcolják.)

A világtörténelem egyik legtehetségesebb tábornoka végül 1944 október 14-én távozott az élők sorából azzal a tudattal, hogy megváltoztathatta volna a háború menetét, ha a Führer ad szavára. (2021.07.19.21:33)

Harmat Árpád csik.jpg

Szintén érdekes, háborús témájú posztjaink: A II. világháborús fegyver-verseny, Adolf Hitler személyi testtőre, Lengyelország 1939-es lerohanása, A Barbarossa-hadművelet, Hitler ellenség-képe,  

eremitha.JPG

30 komment
Címkék: Erwin Rommel

A bejegyzés trackback címe:

https://eremitha.blog.hu/api/trackback/id/tr4316631594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BölcsÉsz 2021.07.21. 09:08:51

Utólag könnyű okosnak lenni, de ha a normandiai partraszállásra készültek volna a németek, akkor is csak lassítani tudták volna a szövetségesek nyomulását. A szövetségesek nyomasztó ember-, és anyagfölényben voltak, és technikailag is állták már a versenyt a németekkel.

Argus_ 2021.07.21. 10:59:46

Érdekes téma!
Rommel elsősorban harctéri tábornok volt, hadosztály, vagy max hadtest szintű parancsnok. Ugyanakkor mégis csak több volt benne, hiszen átlátta a szövetséges partraszállás jelentőségét és "kiszámította" helyét is. Nem hallgattak rá. Ha igen, úgy kitolódik a háború vége jó néhány hónappal, talán egy évvel is.

Byk001 2021.07.21. 10:59:53

A háború a D-napra már rég eldőlt és csak az volt a kérdés, mikor lesz vége, és a kapitalisták és a kommunisták (nyugat és kelet) között hol fog húzódni a határvonal.

Paracord 2021.07.21. 11:15:03

Dehogy dőlt el a háború a "D" napra!!! 1944 júniusában még fontos harcok folytak szovjet területeken. A III. Birodalomban ekkor még még volt annyi erő, hogy átcsoportosítson mindent a keleti frontra (erre is készültek). Ám a franciaországi szövetséges partraszállás pontosan ezt akadályozta meg. Nem tudtak innentől kezdve CSAK a keleti frontra összpontosítani és EZÉRT vesztették el a háborút!

Eremitha 2021.07.21. 11:16:01

@Paracord: :) Körülbelül tényleg ez volt a helyzet. Nagyjából egyetértek! Ott a pont! :))

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2021.07.21. 17:42:10

Nem beszélve arról, hogyha akár csak 6 hónapot nyer a német hadsereg akkor elkészülnek az első sugárhajtású repülőszázadok (Me 262). Na, akkor bizony nincs ruszki bevonulás....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.21. 17:42:26

@Paracord:

A háborút a németek mindenképpen elveszítették volna, legföljebb pár hónappal később, de lehet, hogy csak pár héttel. Erőforrásaik végesek voltak, nyersanyaghiányban szenvedtek (pl. üzemanyag, a szénből készített benzinből sem volt elég), az atombombánál pedig szerencsére rossz lóra tettek a nehézvizes megoldással.

Az USA belépésével a háborúba már a partraszállás eldőlt a végső kimenetel.

Hitler legnagyobb hibája a Szovjetunió megtámadása volt. Nagyot akart a szarka, de nem bírta a farka.

De örüljünk, hogy elkövette ezt a hibát, mert enélkül ma cudar világban élnénk.

Pierr Kardán 2021.07.21. 17:42:47

@Paracord: Eldőlt az már. 1944 közepére a szövetségesek már az Olasz félsziget közepénél jártak, tehát Hitler nem tudta volna az összes csapatát keletre vezényelni, mert akkor alulról rohanják le őket a szövetségesek.

Ráadásul 1944 júniusában indult a keleti fronton a Bagration hadművelet, amelynek a keretében kb 400 ezer német katona halt meg és 1944 júliusának a végére a szovjet csapatok elérték a III. Birodalom keleti határát.

Ha nem történik meg a normandiai partraszállás, akkor is csak június közepén tudta volna Hitler megkezdeni a csapatok keletre szállítását, ami már nem sokat módosított volna a Bagration hadművelet végeredményén, legfeljebb még több német katona halt volna meg :-(.

papierusz 2021.07.21. 17:42:51

Róla írta egy 444-es, hogy náci háborús bűnös.

Weißkopf 2021.07.21. 17:42:56

@Paracord: "A III. Birodalomban ekkor még még volt annyi erő": persze, amikor már 14-16 éves fiúkat soroztak be katonának (ágyútölteléknek). Azzal nem számolt Hitler, hogy a SZU, az USA és a Brit Nemzetközösség hadra fogható emberanyaga a többszöröse a III. Birodaloménak.

Paracord 2021.07.21. 17:46:26

@Weißkopf: @Pierr Kardán: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Arról, hogy 1944 júniusában agyonverve lettek volna a németek, egy érdekes adat:

1944 júniusa után, még kerek 8 hónapig, az 1945 márciusi áttörésig (remágeni csata) tartóztattak fel egy két milliós szövetséges haderőt Nyugat-Európában!!!

Na ennyire voltak "agyonverve" 1944 tavaszán. :))

Control. 2021.07.21. 18:14:11

@papierusz: Bár a 444 legalább nem agyhalottaknak nyomat kormány-propagandát null 24-ben, olykor tévedhet. Ebben speciál tévedtek: Rommel nem volt náci és nem volt háborús bűnös sem.

BölcsÉsz 2021.07.21. 18:14:20

@Weißkopf: Minden mástól eltekintve, a brit gyarmatokról számolatlanul vihették az ágyútölteléket a frontra, amikor a németek már tényleg gyerekeket soroztak be.
Az idő semmiképp nem a németeknek dolgozott, már nem lehetett különbékében reménykedni, és abban sem, hogy néhány ország némi koncért melléjük áll.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.07.21. 22:11:34

@Argus_: A partraszállás elhárítása tekintetében igaza volt Rundstedttel szemben, viszont Kesselringnek meg vele szemben volt igaza: Málta elfoglalásának prioritást kellett volna élveznie.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.07.21. 22:11:43

@papierusz: Ez hülyeség, viszont az apolitikus katona mítosza ős hamis. Már a harmincas években igen jó kapcsolatokat ápolt a nácikkal. Ő volt például Hitler testőr alakulatának kiképzője.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.07.21. 22:11:57

@Paracord: Igazából az adta be a kegyelemdöfést, amikor az amerikai Mustang vadászgépek be tudták kísérni a bombázó kötelékeket mélyen a birodalom területére. Ezzel a német légtérvédelem már végképp nem tudott mit kezdeni. Iszonyatos károk, és a német üzemanyagelőállító kapacitások pusztulása volt az eredmény.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.21. 22:12:04

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt: Hitler a partraszállást támadó gyorsbombázóként akarta használni.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.21. 22:12:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Hitler legnagyobb hibája a Szovjetunió megtámadása volt"

Ez lépéskényszer volt onnantól, hogy nyugaton felhagyott a hadműveletekkel, és a szovjet mozgások is támadást sejttettek .
'42 nyarán még győzhettek volna a németek, ha sikerül megszerezni a Kaukázust és így elvenni a szovjetektől az olajukat. Talán, ha tartják magukat az eredeti tervekhez, és nem csoportosítanak át Sztálingrád miatt negyed millió embert, sikerülhetett volna.
Kurszk után viszont már semmiképpen nem nyerhettek, mert itt rengeteg erőforrást égettek el feleslegesen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.21. 22:12:42

@Jericho_:

Ha életben marad, valószínűleg kb. úgy járt volna, mint Karl Dönitz. Dönitzre sem tudtak háborús bűnöket rábizonyítani, így aztán olyan mondvacsinált bűnökért ítélték 10 évre, mint béke elleni bűnök, támadó háborúban való részvétel vagy pl. mert nem tett semmit a Werftekben (kb. hajógyár, hajójavító, benne akár szárazdokk is) dolgoztatott kényszermunkások érdekében. Ugyan mit tehetett volna?

Külön égés volt a nürnbergi bíráknak, amikor azért akarták megvádolni, amiért nem sietett kimenteni az általa elsüllyesztett hajók legénységét - hogyan is tudta volna emberek százait felvenni egy tengeralattjáróra? Ez a vádpont aztán azért bukott meg, mert kiderült, hogy ugyanezt tették a szövetségesek tengeralattjáró-parancsnokai is... :DD De sebaj, találtak más ürügyet az elítélésére. A magyarázkodás pedig, hogy miért NEM ítélték el ezen vádpont alapján, önmagában felér egy jókora viccel.

Jó, Dönitz valóban antiszemita volt, ez kétségtelen, tagja volt a náci pártnak is - ki nem volt az? De nem irtott zsidókat, nem hozott ellenük törvényeket, hanem katona volt. OK, Hitler őt jelölte ki utódjául, de ez csak arra volt jó, hogy elrendelte a kapitulációt. Nem hajtott embereket, gyerekeket vágóhídra.

Dönitzet a szövetséges tengerészeti parancsnokok a becsületes és kemény harcban legyőzött ellenfélnek kijáró nagy tisztelettel és megbecsüléssel kezelték, és ennek megfelelően bántak vele a kapituláció után. Persze közbeszóltak a politikusok, és megtiltották az ellenféllel való barátkozást.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.21. 22:12:48

@Jericho_:

Még az ellenfelei is elismerték, hogy Rommel abszolút tisztességesen harcolt.

arthurthedent 2021.07.21. 22:13:08

Valójában Hitler már akkor elvesztette a háborút, amikor elkezdte. High-tech háborút kezdeni könyvégetéssel és az értelmiség elüldözésével végzetesen ostoba dolog. Utána pedig megtámadta a Szovjetúniót szintén iszonyatosan nagy butaság volt, csak rá kellett volna néznie a térképre, szibériában nagyobb lakatlan területek vannak mint egész Németország, mégis mit képzelt magáról.

Belekötött az angolokba, az oroszokba, a franciákba, a lengyelekbe, a csehekbe, megszerezte magának a magyarokat meg az olaszokat szövetségesnek, hát mi a fene járhatott a fejébe? :D

A magyaroknak volt vagy egy tucat olasz gyártmányú repülőgépük, a Horthy egyik fia elég nemes volt, hogy pilóta lehessen. A kiképzőtiszje nem merte megmondani neki, hogy ha ilyen dugóhúzóba kergeti a gépet, akkor sanyi. Hát meg is halt, annyira nemes volt, hogy belehalt. Tragikus baleset, így nyomták az újságok, azt mégse írhatták, hogy halálos nagyképűség. :(

Muhammad Balfas 2021.07.21. 22:13:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ők is tudták, hogy legkésőbb 1942 végéig győzelemmel, vagy nagyon előnyös békével le kell zárniuk vagy a kelet vagy a nyugati harcokat. Egyébként nyerhetetlen számukra már.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.21. 23:30:37

@CSOKKI MÁLNA:
@Muhammad Balfas:

Az óriási emberi és anyagi veszteségek ellenére a világ jobban járt így. Azt hiszem, Philip K. Dick disztópiája (The Man in the High Castle) még túl enyhe ahhoz képest, ami egy náci győzelem esetén történt volna.

A könyvet olvastam, a sorozatból megnéztem az első 2 évadot, kimondottan tetszett, de utána már csak rétesnyújtás volt az egész, kihagytam. Sokkal ütősebb lett volna, ha az egészet belesűrítik 2 évadba.

Buchhalter 2022.02.07. 10:38:37

@arthurthedent: kicsit el vagy tévedve: vagy az oroszok támadnak, vagy a németek. Ennyi. Sztálin a paktum által felosztott Lengyelországgal nem érte volna be. Különben mindenki háborút akart. Óriási pénz.Bár a hatalmas ember veszteséggel nem számoltak. Közel 30 évig 25 milliót vallottak be a politikusok . Ma már tudjuk, hogy cirka 65 millió halott 30 millió rokkant és 100 millió sebesült. Még ma is gyilkolnak elfeledett aknák ,bombák és gránátok. Ma Európában és Amerikában egy ilyen mérvű mozgósítást és emberáldozatot egy épelméjű kormány se vállalna be. Az emberek többségét se tudnád behülyíteni. Az atomfegyvereket hagyjuk. Senki se vetné be jó sokáig.

GyMasa 2022.02.07. 10:38:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
A 3. évad tényleg gyenge lett, de a 4. jobb lett, egészen a végéig.
Az eléggé WTF-re sikerült.
Mondjuk, a könyvet még nem olvastam, de itt van a polcon :-)

CSOKKI MÁLNA 2022.02.07. 10:38:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A náci rendszer is konszolidálódott volna, akárcsak a szovjet rendszer Sztálin halála után..

CSOKKI MÁLNA 2022.02.07. 10:38:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Dönitz helyzete azért volt speciális, mert ő volt a III. birodalom utolsó vezetője. Rommelre kb. az a sors vált volna, mint sok tábornokra: 10-20 éves börtönbüntetés ítélet, majd szabadlábra helyezés az '50-es évek elején.
Egyébként pl. Reinhard Gehlen, az OKH keleti katonai hírszerzésének (FHO) vezetője a háború után is titkosszolgálati vezető lett.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.02.07. 10:38:53

@CSOKKI MÁLNA: Nem feltétlenül látom így. Attól, hogy felhagyott a Brit-szigetek megszállásának tervével, még megszállhatta volna Gibraltárt, Máltát. Általánosságban koncentrálhatott volna a Mediterráneumra, amivel igen sok gondot okozott volna a briteknek, akik itt szállították a közel-keleti olajukat haza.
A német szárazföldi haderő a francia győzelem után vagy fél évig nem támadott sehol. Hitler nem használta ki ezt az időt, amikor a britek a sebeiket nyalogatták, és az USA-val pedig még nem kellett számolni.

entrpnr 2022.02.07. 10:38:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"De örüljünk, hogy elkövette ezt a hibát, mert enélkül ma cudar világban élnénk."

Nem tudhatjuk biztosan, hogy milyen világban élnénk, csak feltételezéseink lehetnek.

Egyébként pedig cudar egy világban élünk, annak ellenére hogy a világ önmagáról az ellenkezőjét állítja.
süti beállítások módosítása
Remete