Eremitha

Érdekességek egy eremita történésztől

Melyik a téli olimpiák legsikeresebb nemzete? [24.]

2022. február 06. 14:20 - Eremitha

teli_olimpiak1.jpg

A kép forrása: msn.com

Téli olimpiákból kevesebbet rendeztek eddig, mivel az első csak 1924-ben került megtartásra, a franciaországi Chamonixban, míg a legelső újkori nyári olimpiára már 1896-ban sor került (Athénban). Így a jelenleg zajló, pekingi téli olimpia a 24. a sorban. Érdekesség, hogy míg a nyári játékokat jellemzően fővárosokban tartják, addig a téli olimpiák közül eddig csak kettőt tartottak fővárosban: az 1952-es oslóit és a jelenlegi, pekingit.

teli_olimpia.jpg

A táblázat forrása: link

A téli olimpiákon 15 sportágban (és 109 versenyszámban) indulnak a versenyzők, ezek ABC-ben a következők: alpesi sí, biatlon, bob, curling, északi összetett, gyorskorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya, jégkorong, műkorcsolya, síakrobatika, sífutás, síugrás, snowboard, szánkó, szkeleton.

Ami a résztvevő országokat illeti: leginkább az északi államok képviseltetik magas sportolószámban magukat minden téli olimpián, így például a norvégok, kanadaiak, oroszok, svédek, de mellettük három másik ország is rendszerint kimagasló eredményeket ér el: Németország, USA és Ausztria. Így az eddigi 23 téli olimpia eredményeit összesítve jelenleg a németek a legsikeresebbek téli olimpiák történetében, lévén, hogy 1924 óta különböző utód-államaik (NSZK, NDK) és jelenlegi államuk, Németország sportolói 150 aranyérmet, 145 ezüstöt és 113 bronzot gyűjtöttek össze. Az alábbiakban a téli olimpiák összesített éremtáblázata látható:

teli_olimpiai_eremtablazat.jpg

A táblázat forrása: link

Második helyen az oroszok állnak, harmadikok pedig a norvégok, ami 5,5 milliós népességszámukhoz képes egészen kivételes eredmény. Ami a téli olimpiák legnépszerűbb sportágát, a jégkorongot illeti, ott Kanada az első, mert összesen 9 alkalommal tudott aranyérmet szerezni. (Második helyen az oroszok állnak 8 arannyal, harmadikon az amerikaiak, 2 arannyal, negyediken a svédek szintén 2 arannyal, ötödiken pedig a csehek 1 aranyéremmel.)

Magyarország az összesített téli olimpiai éremtáblázatban (a legújabb, pekingi játékokat most nem tekintve) a 36. helyen áll: 1 aranyéremmel (2018), 2 ezüsttel és 4 bronzéremmel. Ha mostani pekingi olimpiát vizsgáljuk az előkelő 16. helyen állunk, mert Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia összeállítású magyar rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltó bronzot szerzett Pekingben. Elismerés és köszönet nekik! A továbbiakban újabb magyar sikerek is várhatóak, szurkoljunk együtt nekik (értük)!

csik.jpg

Szintén érdekes témájú posztjaink: A Sándor-palota, Rózsa Sándor, hős, vagy bűnöző, Kabulra figyel a világ, A II. világháborús fegyver-verseny, Adolf Hitler személyi testtőre, Lengyelország 1939-es lerohanása, A Barbarossa-hadművelet, Hitler ellenség-képe,  

eremitha.JPG

 

 

1 komment
Címkék: téli olimpiák

A bejegyzés trackback címe:

https://eremitha.blog.hu/api/trackback/id/tr2917236760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2022.02.07. 10:38:21

A norvégok nem semmi nép: még 5,5 millióan sincsenek mégis képviseltetik magukat minden téli sportágban az olimpiákon. Mondjuk annyira északon élnek, hogy nem nagyon lehet mást csinálniuk mint sielni, jégkorongozni stb.
süti beállítások módosítása
Remete