Eremitha

Érdekességek egy eremita történésztől

Trianon és a felelősségi sor [19.]

2021. június 04. 14:09 - Eremitha

Június 4. kapcsán a gyász a történelmi múlt felidézése illetve a veszteség érzése költözik a magyar szívekbe (minden egyes évben ezen a napon), amihez sokaknál még az érthető düh érzése is társul. 1920 június 4-én ugyanis az első világháborúban győztes nagyhatalmak (az úgynevezett Antant országok) feldarabolták Párizsban hazánkat a francia diplomácia vezetésével. A történelmi nagy Magyarország megszűnt és helyére egy mesterséges határokkal "megrajzolt", önkényesen kialakított csonka államot teremtettek, mely elvesztette hegyeit, tengerpartját és történelmi tartományait is (a Délvidéket, a Felvidéket és Erdélyt). Iszonyatos büntetést kaptunk, noha a háborúban vesztes katonai tömbön belül nem mi alkottuk a meghatározó erőt, ráadásul egy bennünket uraló másik hatalom (Ausztria) befolyása alatt álltunk. A magyar küldöttség, Apponyi gróf, Bethlen és Teleki hiába érveltek logikusan, több nyelven megszólalva és alátámasztottan érvelve, Clemenceau hajthatatlan maradt. A dolog eldöntetett: a Dunai Monarchiának vesznie kell. Kérdés azonban: kik és milyen tényezők felelősek ezért a nemzeti tragédiáért? Mi a felelősségi sor?

trianon_terkep.jpg

forrás: aradihirek.ro

Első helyen emelhető ki az Ausztriához való erős kötődésünk, mely 1867 (kegyezés) és 1918 (a háború vége) között szorosan a Habsburg külpolitikához láncolta hazánkat. Súlyosbította ezt a helyzetet Tiszta István császárhű politikája is, mely mindenben támogatta háborús részvételünket. Szokás persze Tiszát mentegetni és idézni néhány háború ellenes mondatát, ám mégis az az igazság, hogy az 1913 és 1917 között második miniszterelnöksége alatt Magyarország mindenben támogatta a háború gondolatát. Annak a háborúnak kirobbanását és végigharcolását - elzárkózva a kilépéstől, a különbékétől vagy az Antant hatalmakkal való megegyezéstől - mely végül a vesztes oldalra "lökött" bennünket és lehetővé tette megbüntetésünket. Okolható persze az egész osztrák orientációért maga a kiegyezés is (lásd: Kossuth Cassandra levele), de 51 év távlatából, 1867-ben természetesen még semmit sem sejthettünk a későbbi világpolitikai változásokból.

Második helyen szerepel a felelősségi sorban a dualizmus-kori nemzetiség-ellenes magyarosító politika, melyet nagy divat szőnyeg alá söpörni és nem tudomásul venni, holott elmérgesítette az amúgy is rossz viszonyunkat a nemzetiségeinkkel és a környékbeli nemzetekkel. Hogy a választási körzetek manipulálásával (Gerrymandering), a nemzetiségi diákok hátrányba helyezésével, a nyelvi jogok csorbításával a horvátországi vasút ügyekkel, az autonómia törekvések visszafojtásával... stb akadályoztuk a nemzetiségek érvényesülését, bizony 1920 júniusában Párizsban bosszulta meg magát, amikor az ellenségünkké tett nemzetiségek mindent bevetettek ellenünk az Antant hatalmak befolyásolásakor.

trianon_emlekmu.jpg

Trianon emlékmű, Harvan (forrás: vntv.hu)

Harmadik helyen emelném ki a Károlyi - Kun Béla "tengely" 9 hónapját (1918 október 30 és 1919 augusztus 1 között), amikor részint külpolitikai hibákkal (lásd Károlyi utasításai a magyar katonák tétlenségére) részint a kommunisták terrorjával annyi öngólt lőttünk magunknak, hogy abból már nem tudtunk felállni. A nyugat szemében gyakorlatilag semmissé tettük politikai hitelességünket, amikor nem tudtunk önerőből megszabadulni Kun Béla bandájától és kimászni" a tanácsköztársaság mocsarából, amihez végül az Antant és a román hadsereg kellett.

Negyedik említésre méltó tényező a román köpönyegforgatás, mely Erdélyt még 1916-ban alku tárgyává tette és elérte, hogy a román átállásért cserébe az Antant Bukarestnek ígérje a legősibb magyar tartományt. Ennek a bizonyos titkos alkunak lett következménye az, hogy 1920-ban a románok nyugodt szívvel kérhették Erdélyt a győztesektől.

parizs_trianon.jpg

A döntések legfőbb fóruma a párizsi békekonferencia (forrás: nepszava.hu)

Összességében tehát Trianon traumája és katasztrófája mögött egyenlő arányokban fedezhető fel a hosszútávú magyar politika szerencsétlen döntéssorozata (Ausztriához való kapcsolódás), a nemzetiségekkel való végzetes viszonyromlás, a Tisza Istváni külpolitika merevsége (nem kötünk különbékét, nem lépünk ki), a Károlyi Mihály féle szerencsétlenkedés és a tanácsköztársaság bekövetkezése, mely tényezőket a nemzetközi helyzet "kovásza" fogta egybe, ami egyszerűen érdekeltté tette Franciaországot abban, hogy kis országok halmazává verje szét évszázados riválisát a Habsburg Birodalmat. Ez pedig a legvégső, ötödik tényező a nemzettragédiáért: az 1918 utáni évek nemzetközi helyzete, a nyugat-európai országok (legfőképp Franciaország) érdekrendszere.

Nemzeti gyászunkat azonban mindez a levezetés természetesen sem megvigasztalni, sem megkönnyíteni nem tudja, mert a 101 évvel ezelőtti események szétszakították népünket, örök sebet ejtve a magyarság igazságérzetén. /2021.06.04.14:09/

eremitha_szeles_legujabb.jpg

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eremitha.blog.hu/api/trackback/id/tr8516581956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

birka menet 2021.06.09. 21:58:34

Majd 100% magyarnak az év 364 napján eszébe se jut se Trianon se az hogy neki ettől traumája legyen. Semmi érzelmet nem vált ki belőle, hogy 100 éve mi volt a magyar történelem. 56- tól sincs senkinek traumája, ezek ma már távoli történelmek. Ráadásul még emlékezetpolitikát se lehet Trianonból kreálni mint a holocaustból, mett ugyebár Magyaro nem volt àrtstlan bárány, hanem a büntetéséért megdolgozott.
Ha már feltétlen traumát akar valaki magának, akkor elég ha rápislant a mai politikára, meg az elmúlt 30 évre. Trianonban nem loptak el az országtól annyit, mint a maszop meg fidesz kormányok az elmúlt 30 évben.

gmihaly621 2021.06.09. 21:59:06

A "nemzetiségi kérdés" és a Magyar Királyság és Erdély nemzetiségeinek a magyarok elleni uszítása a bécsi Habsburg-udvar "nemzetiségi" udvaroncainak a mesterkedése volt, különösképpen az ottani cseheknek. Prágában már az 1848-as forradalmak elején megtartották az első pánszláv kongresszust, amelyen az orosz küldött, még nem anarchista Bakunyinnal együtt szidták habzó szájjal a szlávok a magyarokat. Amikor "Európa csendes, újra csendes" lett, akkor a csehek kétarcú "ausztroszlávok" lettek, bálványozott történészük, Frantisek Palacky útmutatásai alapján, szebbik arcukat a bécsi udvarnak mutatva, akik hálából őket tették meg az önkényuralom után Bach-huszároknak, de "sutyiban" a Habsburg-Birodalom bukására spekulálva ugrasztották össze a 18 éves korától "megvezetett" Ferenc Jóskát Bismarckékkal. A dualizmust trializmussá átalakíani szándékozó cseh javaslat elutasításában és az udvar cseh "kádereinek" a "kirúgásában Ferenc Jóskánál ennek a mesterkedésnek a königgratzi vereslg utáni felismerése nagyobb szerepet játszott Deákék tiltakozásánál, de azért a magyarok lettek a bosszúszomjas csehek "bűnbakjai". Uána már mentek az agitpropok és az események szép sorjában és elvezettek a háborúig és Trianonig. De nem szabad számításon kívül hagyni az angol ipari forradalom utáni brit tespedés közben felzárkózó egyesült Németország, mint konkurencia elleni brit áskálódásokat és a nem ok nélkül megalázott, a német egység ellen mindent "bepróbáló" és legyőzése miatt eszelősen revansista Franciaországot sem, amint hogy pl. a cseh Skodának a csepeli Weiss Manfréd bizony konkurense, riválisa volt. Az I.vh. utáni békediktátummal ők egy számukra nem gazdasági, hanem politikai-katonai-diplomáciai eszközökkel elérhető kedvezőbb helyzetet akartak "tartósítani", sikertelenül.

karlroberto 2021.06.09. 22:00:19

Minden tiszteletem ellenére néhány dolgot megemlítenék. 1918 november 3-án tettük le a fegyvert az olaszok előtt (feltétel nélkül). Ekkor már nem volt Monarchia, hanem volt Osztrák köztársaság, Csehszlovákia, Jugoszlávia és Románia (Erdéllyel). Másfél évvel később volt Trianon. Ezalatt csak a Tanácsköztársaság vette fel a harcot az antanttal. Károlyi Gyula árnyékkormánya és Horthy Miklós eközben az antanttal kacérkodott és lepaktált románokkal.
Erdély: az 1870-es és 1910-es népszámláláskor a románok voltak többségben. Minden bizonnyal érdekelni fog báró somorjai Lukachich Géza ny. altábornagy: Magyarország megcsonkításának okai című könyve. (Számomra nagyon ütős volt.)
mek.oszk.hu/20800/20811/20811.pdf

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.06.09. 22:00:45

Meglepően korrekt, bár lehet, hogy a 3. és 4. helyet megcseréltem volna, különösen, hogy a Seymour-bizottság területi rendezési terve már készen volt a Tanácsköztársaság idejére és a végén meghúzásra került határok nagyjából megegyeztek vele.

pragmatika 2021.06.09. 22:01:03

A kiegyezéssel kapcsolatban utólag Kossuthnak volt igaza. De ez 67-ben még nem volt annyira egyértelmű.
Nagy hiba volt még valóban az, hogy nem alkalmaztuk mi is az oláhokkal együtt a köpönyegforgatás eredményes taktikáját. (Hű szövetséges nincs, csak hasznos szövetséges van.)
A legnagyobb hiba az önáltatásunk volt. Hogy a Wilsoni elvek érvényesülni fognak, a békekötés után. Ha valamilyen rejtélyes okból bekerült volna a magyar köztudatba, hogy mekkora taslit kapunk, nyilván másképp alakultak volna a dolgok, és nyilván a székely hadosztály is jóval nagyobbra duzzadt volna, és, (vagy) alakultak volna további hadtestek is. (Felvidéki, Vajdasági, stb.)
Továbbá kiemelkedő jelentőségű hiba volt Károlyi hatalomba engedése is.
A mai napig meg vagyok döbbenve, hogy az a Wekerle, aki pár nappal a lemondása előtt még azt fontolgatta, hogy korlátozni kéne a sajtószabadságot, (keményíteni kéne) néhány nap múlva lemond, és átadja a gyeplőt, a ballibsi idiótáknak.
Azért az tény, (és ezt masszív jobboldaliként mondom,) hogy a tanácskormány tette hadászati szempontból a legtöbbet az ország területi integritásának megvédéséért.
Az akkor sebtiben megalakult haderőben rengeteg olyan ember szolgált, aki nem volt kommunista.
Nyilván, a két világháború közötti politikai légkör erősen abba az irányba fejlődött, ami a tanácskormány működése, és a trianoni sokk összekapcsolását jelentette, erre azonban, (már hogy a rövid ideig tartó vörös uralom miatt lett trianon az ami) nincs bizonyíték.
Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a trianoni határok, nagyjából már ki voltak jelölve, mire Kun Béláék hatalomra kerültek.
Az az időszak, amikor lehetett, és kellett is volna katonailag ellenállni, az 1918 második felétől a Román előrenyomulásig tartott.
A legnagyobb mulasztásokat, és a legkártékonyabb politikát ezzel kapcsolatban Károlyiék folytatták, akik, még az egészséges társadalmi reakciókat, (székely hadosztály tevékenysége) is korlátozták.

Fikalnyik Eugén 2021.06.09. 22:01:36

A 2015-ös migriválságot meggyőződésem szerint a ruszki titkosszolgálat szervezte. Sokat nem kellett csinálniuk, ugyanis senkinek nem volt érdeke ezt megakadályozni, és jól jött segítségül persze a teljes balkáni befolyási övezetük az ügynökhálózatukon keresztül Ciprasztól Gruevszkin át Orbánig, ami gyönyörűen ráhordta a nyugatra az embereket. Senki nem akadályozta meg, mindenki hátradőlt az amerikaiaktól az angolokon át a kínaiakig, mindenkinek jól jött egy meggyengült Európa, ezt ma már tisztán látjuk.
Most akkor helyettesítsd be mindenhova a megfelelő személyeket és országokat Trianon kapcsán, és megérted, miért is nem volt senkinek érdeke egy erős birodalom Európa szívében.

fkv.115 2021.07.21. 08:54:17

@Fikalnyik Eugén: Tökmindegy ki szervezte, mi voltunk a hülyék hogy hagytuk magunkat zsarolni. Pedig tudtuk az ellenszert: a migrik (állítólag) a háború elől menekülnek (leszámítva azt a 99%-ot ami gazdasági migráns), ha itt is ugyanúgy lőnének rájuk a kerítésnél, innen is szaladnának. Ez lenne a határŐRSÉG dolga, de nekünk csak wilkommenskulturos kapunyitogatóink vannak. A berlini falon próbáltak volna meg ezek átmászni, asszem a 2. kör már meg se próbált volna átgázolni a fajtijaik hulláin.

Az alapvető probléma persze az hogy ezek hiába születettek, az elhibázott segélyezések melléktermékei. Azért éhezik a sok nigga, mert nincs a sivatagban semmi amit megehetnének, de azért ész nélkül gyártják a purdét. A természet ezt az állatvilágban is megoldja, a túltermelés éhendöglik. Mi ezt a természetes rendet zavartuk meg asegélyekkel, életben tartjuk a hiába születetteket, akik értelemszerűen továbbra se találnak semmi ehetőt a sivatagban, hát eljönnek hozzánk kitúrni minket a saját földünkről. A megoldás: kaja helyet kotont osztogatni nekik, otthon Afrikában. Az iszlámokat is nyugodtan haza lehet zavarni, ha olyan rossz lenne nekik otthon, akkor nem akarnának itt is kalifátust létrehozni a nogo zónáikban. Ez otthon már készen várja őket, ezért kár volt idejönniük.
süti beállítások módosítása
Remete