Eremitha

Érdekességek egy eremita történésztől

Amikor a házelnök őrséget alkalmazott a képviselők meg törtek - zúztak [20.]

2021. június 08. 14:06 - Eremitha

A magyar országgyűlésben mostanában zajló viták, beszólogatások, bírságok (például Kövér László és Jakab Péter csörtéi) azt a benyomást kelthetik bennünk, hogy erőszak és néha káosz uralkodik parlamentünkben. Ám 120 évvel ezelőtt, a századfordulón sokkal súlyosabb válság jellemezte a Tisztelt Házat. Akkoriban a házelnök csak cselhez folyamodva tudta elfogadtatni a miniszterelnök javaslatait a házszabályok módosításáról és ellenzéki dühöngés, a berendezések összetörése lett a válasz. Később pedig Tisza István vasmarokkal vezette a parlament üléseit, melyeken fegyveres őrség távolította el a rendbontó képviselőket.

tisza_istvan.JPG

Tisza István gróf (a kép forrása: wikipedia.org)

Az egész parlamenti válság 1897-ben kezdődött, amikor a kiegyezés szerint 10 évente megújítandó osztrák - magyar gazdasági megállapodást újra kellett volna tárgyalni, ám sem a bécsi sem a budapesti parlament nem volt erre képes (az ellenzéki képviselők ellenállása miatt). Válaszul Ferenc József nyomására 1898 augusztusában megszületett az ischli-klauzula mely szavazás nélkül, automatikusan meghosszabbítottnak nyilvánította a korábbi megállapodást (ha 1903-g sem születne külön-alku a témában). A döntés hatalmas felháborodást keltett a magyar parlamentben és az ellenzék évekig tartó (6 esztendőn keresztüli) ellenállását, obstrukciós válságát eredményezte.

Az obstrukció valójában egy egyszerű időhúzási technikát jelentett és kihasználta a képviselők azon jogát, hogy egy-egy törvény megvitatása során hozzászólást tegyenek a témához, visszaélve azzal, hogy a hozzászólás időtartamát és "szó-továbbadási jogát" (a továbbadási láncolatot) semmi nem korlátozhatja. Ilyen módon az ellenzéki képviselők egy - egy nekik nem tetsző törvényjavaslat esetén napokig, akár hetekig (sőt az idők végezetéig) húzhatták annak elfogadását (megakadályozva törvényerőre emelkedését, vagyis bevezetését). Az obstrukciós technika 1898 és 1904 között több magyar kormány bukását is okozta, mert azok képtelenek voltak a legitimitásukat adó költségvetési törvények keresztülvitelére.  

orszaghaz_1896.JPG

Képviselők az Országház lépcsőjén 1896-ban, a Szent Koronát várva (Vasárnapi Újság) A kép forrása: ujkor.hu

Az obstrukciót végül az 1903 november 3-án miniszterelnökké váló, konzervatív és császárhű Tisza István számolta fel egy ravasz csellel. Mivel az obstrukció mint működés-gátló technika csak új házszabállyal lett volna letörhető, de annak elfogadását is gátolta az obstrukció, egy váratlan, gyors és azonnali szavazásra volt szükség, mely kikerüli az ellenzéki képviselők éberségét. Ez lett a híres "zsebkendőszavazás".

A zsebkendőszavazás

A politika-történeti különlegességre 1904 november 18-án került sor az Országházban, Tisza István miniszterelnök és Perczel Dezső házelnök közös "akciójának" eredményeképp. Aznap az ellenzék a korában megszokottá vált obstruálásra készült, így váratlanul érte őket Daniel Gábor kormánypárti képviselő házszabály-módosító javaslatának benyújtása, melyet a házelnök rögön szavazásra is bocsátott. Ám ezt a bizonyos szavazásra való felszólítást csendben tette meg, így a hangoskodó ellenzékiek nem is hallották.

A házszabály-módosító javaslat jelentősen csökkentette az ellenzéki képviselők jogait és megszüntette azt a korábbi képviselői lehetőséget, mely korlátlan teret biztosított a honatyáknak egy-egy törvényjavaslat agyon-beszélésére és az egymásnak való végtelen szóátadásokra. 

A csendes szavazásra történő felszólítást követően a kormánypártiak felemelkedtek (amire egyébként egyesek szerint Perczel Dezső házelnök zsebkendő-lengetése adta meg a jelet [bár erre nincs hitelt érdemlő bizonyíték mégis erről lett elnevezve az akció], majd ezt követően az ellenzékiek is felálltak, mert nem értették mi folyik. Mivel akkoriban a szavazás felemelkedéssel történt és a sok ácsorgó képviselővel meglett a kellő számú "szavazat" a házelnök gyorsan leütötte a törvényjavaslat elfogadását. Ezzel az obstrukcót tiltó új házszabály el lett fogadva és minden szigorítás alkalmazhatóvá vált az ellenzékiekre nézve.  

Az obstruálásra készülő képviselők felháborodtak ugyan azon, hogy kijátszották őket, de nem tehettek semmit, mert a házelnök bejelentette az ülésszak azonnali berekesztését. A királyi kézirat, melyet a házelnök felolvasott: december 13-ra jelentette be az újabb plenáris ülést. Nem lehetett mit tenni.

Amikor a zsebkenőszavazás után néhány héttel, 1904 december 13-án újra összeült az országgyűlés, az ellenzéki képviselők eleve iszonyú dühvel érkeztek és szinte azonnal ordibálással akadályozták a formális ülés megtartását. A hangulat percről percre fokozódott és végül odáig fajult, hogy a tiltakozk szétverték az üléstermet, a berendezéssel együtt. 

zsebkendoszavazas.JPG

A szétvert ülésterem 1904 december 13-án. (A kép forrása: dka.oszk.hu)

A féktelen tombolást, a képviselői padok szétszedését még a megjelenő karhatalmi erők sem tudták megállítani. Az incidens után azonban Tisza vasmarokkal hajtotta végre a házszabály módosítását és  későbbiekben nem fordult elő több obstrukció a parlamenti üléseken.

Tisza első miniszterelnöksége 1903 és 1905 közt volt, majd később házelnökként tevékenykedett (1912/13 -ban), illetve 1913 és 1917 között újra kormányfőként dolgozott. A magyar belpolitikai életben mindvégig meghatározó tényező maradt (másfél évtizeden keresztül), de igazi hírnevét mint az obstrukció megszüntetője és az eső világháborúba való belépésünk "egyengetője" vívta ki. Vasmarokkal uralta saját pártját és 1904-től semmiféle parlamenti rendbontást nem tűrt el. Gyakran parlamenti őrökkel vezettette ki a túl hevesen fellépő ellenzéki honatyákat. Tisza István második miniszterelnöki ciklusa azonban már a világháborúról szólt, melyet ugyan eleinte nem támogatott, de annak kirobbanását követően császárhűen szolgált. Halálát 1918 október 31-én (az őszirózsás forradalom alatt) ismeretlen katonák okozták, akik saját villájában lőtték le.

eremitha.JPG

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eremitha.blog.hu/api/trackback/id/tr1116584940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2021.06.09. 22:02:11

Nem lennék meglepődve, ha egyes politikusok, akik ma pozícióban vannak, úgy végeznék, mint Tisza István. Vagy lámpavason. Ez valahol törvényszerű.
süti beállítások módosítása
Remete