Eremitha

Érdekességek egy eremita történésztől

Az odadobott ország, ma Kabulra figyel a világ [22.]

2021. augusztus 16. 00:54 - Eremitha

A világ ma Kabul városára figyel, a 7 Magyarország nagyságú, 36 milliós Afganisztán legnagyobb településére, amelynek repterén ma ezrek (talán tízezrek) préselődnek össze, hogy egy parányi helyen várják kimentésüket a közeledő tálibok pusztítása elől. Az időközben megszünt Amerika-barát afgán kormány tisztségviselői, a tálib-ellenes helyi szervezetek tagjai és európaiak várják a csodát, a szabad eltávozást. Az Egyesült Államok ugyanis kivonta erőit az országból és odadobta a területet az iszlamista és dzsihadista táliboknak. Nem tudni lesz e kimentés és hányan maradnak védtelenül Kabulban, ez alighanem az elkövetkező napokban dől el. Egyelőre a tálibok 30-40 kilométerre vannak a településtől és pár napon belül érkezhetnek meg.

kabul.jpg

Kabul 2021 augusztus 15. Forrás: amanology.com

Ami valószínű: a 3,7 milliós afgán fővárosban hamarosan pusztítás és tombolás kezdődik, amint a muszlim csapatok elérik Kabul külterületeit. Az amerikai katonák nem védelmezik többé sem a fővárost, sem az ország többi nagyvárosát vagy falvát, mert 20 év után elhagyják a 2001 októbere óta ellenőrzésük alatt tartott Közép-ázsiai államot. Az amerikai nép belefáradt az értelmetlen harcba - melyet a WTC tornyok lerombolása után kezdtek és "afganisztáni háború" néven lett ismert [link] - az amerikai költségvetés pedig nem finanszírozza tovább a sok-sok ezer amerikai katona kiadásait a térségben (mely bizony súlyos dollár milliárdokat emésztett fel). A csúcs-időszakban (2011-ben) 110 ezren, az utóbbi években 15 -16 ezren állomásoztak amerikai zászlók alatt Afganisztán területén.

A gond ott van, hogy aki biztonságban akarja tudni értékeit, az áldoz házának védelmére is (drága zárakkal, riasztókkal szereljük fel otthonainkat) és bár kemény dolog annyi pénzt kiadni ilyesmire, ha nem tesszük, bizony számolnunk kell vagyonunk és egzisztenciánk esetleges elvesztésével (családunk veszélyeztetésével) is. Most Amerika elhatározta, hogy nem áldoz többé a nemzetközi biztonság afganisztáni pénznyelőjére és lesz ami lesz alapon megszünteti ezt a költségtényezőt. Mi várható? Pontosan az, ami akkor lenne, ha megszüntetnénk házunk védelmét is (a drága ajtót, a minőségi zárat és a riasztót, a magas kerítéssel): számolhatunk a betörésre. Ebben a nemzetközi helyzetben a "betörést" a terroristák jelentik majd, akik tökéletes kiképzőhelyet és támogatást kapnak Afganisztánban, hogy aztán onnan a nyugati világot pusztítsák és betörjenek az amerikai illetve nyugat-európai otthonokba. 

kabul2.jpg

Menekülők Kabulból. Forrás: businessinsider.com

De nem előreszaladva. ... A napokban a tálibok hatalomátvételével bevezetésre kerül majd a középkori saria (arabul: شريعة), a nők elnyomása, az egyetemek bezárása, a szabad sajtó megszüntetése, a vallásszabadság felmondása, a szólásszabadság korlátozása és az önálló akarat zárójelbe tétele. Hamarosan káosz következik, később pedig mollák (vallási vezetők) irányítják majd az életet és megszületik az Afganisztáni Iszlám Emirátus, ami bizony senkinek nem lesz jó. A tálib katonák fegyveresen járnak-kelnek és önkényesen ölhetnek majd Allah nevében. Kiképző-táborokat hoznak létre ahová a világ minden szegletéből érkezhetnek dzsihadisták, hogy a "szent háborúra" készüljenek.

A kialakuló hatalmi vákuumba vélhetően a kínaiak és az oroszok próbálnak majd betörni, de valószínűleg ők sem fognak tudni semmit elérni az elmaradott országban, csupán a nemzetközi feszültséget növelik majd a nagyhatalmak között.

kabul3.jpg

Kandahár 2021 augusztus 12. Forrás: MTI/AP/Sidiqullah Khan

A világ alighanem nagy árat fizet majd azért, hogy magára hagyja és a táliboknak dobja Afganisztánt, a világ egyik legnagyobb kábítószer-, fegyver- és kiképző terepét, mely az elkövetkező hónapokban, években a nyugat ellenes szervezkedések középpontjává léphet elő.

csik.jpg

Szintén érdekes, háborús témájú posztjaink: A II. világháborús fegyver-verseny, Adolf Hitler személyi testtőre, Lengyelország 1939-es lerohanása, A Barbarossa-hadművelet, Hitler ellenség-képe,  

eremitha.JPG

  

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eremitha.blog.hu/api/trackback/id/tr716661262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

birka menet 2021.08.18. 11:37:18

De jó, megszületik az Afgán NER!

Szerintem a tálib kormány tele lesz fidernyák tanácsadókkal, akik majd megtanítják nekik, hogy hogyan is kell a törvényeken nyugvó (majdnem)emberarcú diktatúrát csinálni, hogy még Merkel meg Macron se tudjon fennakadni a tálib "jogállamon".

midnight coder 2021.08.18. 11:37:26

A tálibok afgánok. Nem egy külső erő. A külső erő az amcsi hadsereg volt. Amit Bidenék nagy nehezen megértettek, és ami az európai baloldalnak szemmel láthatóan nem megy: nem az amcsik dolga megmondani az afgánoknak hogy hogy éljenek, és nem is az európai politikusoké. Ez utóbbiak feladata az, hogy az európai polgárok számára biztosítsák hogy úgy éljenek ahogy szeretnének.

Nancsibacsi 2021.08.18. 11:37:42

2001 előtt kb senki se beszélt Afganisztánról - 2021 után se fog. Termelik a drogot, élik a saját életüket, és a 36 millió helyi lakosból a pár ezer, esetleg pár 10ezer kollaboránson kívül senki se akar elmenekülni. Az egészben az a szomorú hogy az USA keverte ott a szart, mert senki se kérte fel hogy amikor egy általuk kiképzett és felfegyverzett terrorista ellenük fordul akkor egy komplett országot bombázzanak vissza a kőkorba - de hát ők így szeretik -, most viszont az esetleges menekültek nemigen fognak az USA partjaiig csónakázni. Már megint az europér balfaszok isszák meg az USA hülyeségének a levét - csak a szokásos figura kb 100 éve.

eßemfaßom meg áll 2021.08.18. 11:37:50

Máshonnan nézve: az ország lakossága által támogatott szabadságarcosok sikeresen elűzték az országot 20 éve megszállva tartó idegen hatalmat és a megszállók bábkormányát és végre úgy élhetnek ahogy akarnak.

Történelemtanár_ 2021.08.24. 09:20:22

@eßemfaßom meg áll: Pontosabban: úgy élhetnek majd, ahogyan a tálibok előírják nekik!

HaD 2022.02.07. 10:39:02

Litium földgáz szén réz gyémánt....ópium:)...kb 2000-3000 milliárd értékben...biztosan nem marad parlagon...kb Dubai szintü gazdagodást lehetne elérni némi ügyességgel....ja és még annyit hogy hol van most orbánc meg a szígyartó akik még a minap magyar katonákat akartak oda küldeni????...jó inkább lenne hallani a mestertervet hogy a pár magyart hogyan hozzák el:(...jobb helyeken ilyenkor qrva gyorsan lemond a kurmány ha otthagy ennyi magyart a szrban:(....egyébként a karlengetös fekete pólós csürhe kiugorhatna Kabulba az ottfelejtett honfiakért...kapjanak némi gépkarabélyt aztán lehet menni ....nem a meccseken nagypfájuskodni...kis pcsök;)

]{udarauszkasz 2022.02.07. 10:39:08

A Kinaiak vettek meg Afganisztant. Az amcsik ugy gondoljak,szivjanak ok vele

fkv.117 2022.02.07. 10:39:13

Megy az ajvék, de arra nem gondoltak az afgánok, hogy esetleg SAJÁT MAGUKNAK kellene megvédeni magukat? Eddig azért pampogtak hogy minek jöttek oda az amcsik, most meg az a baj hogy elmennek? Döntsék már el mit akarnak! Kaptak egy rakás fegyvert (mind át is adták a táliboknak), kiképzést, és hát nem egy csillagrombolókkal felszerelt birodalmi űrflottával kellett volna felvenniük a harcot. Minden az ölükbe hullott, és még azt is eldobálták az 1. zajra a bokorból. Hát ilyen hülyéket... Meddig akarják még pesztráltatni magukat? Ha nekik nem fontos a saját életük, akkor kinek legyen az, nekünk? Nekünk ugyan nem! Azt kapták amit megérdemeltek, nincs mit sajnálni rajtuk, ők maguk választották a tálibokat, hát most egyék is meg amit főztek!

fkv.117 2022.02.07. 10:39:17

@midnight coder: Nem afgánok, pastuk. Afgánok nincsenek. Ahogy szovjetek se. Rajtuk kívül vannak ott még tádzsikok komoly mennyiségben, kevesebb üzbég és iráni hazara. Ezek alkották a korábbi tálibellenes koalíciót is, nem is értem miért nem rájuk támaszkodtak az amcsik, minek kellettek a korrupt pastuk (Karzai, Ghani). A tádzsikok legalább őszintén védték volna a földjüket, a fél ország menthető lett volna. Sőt, eleve fel kellett volna darabolni ezt a mesterséges országot, és a nem pastu részeket odaadni az anyaországaiknak (igen, még Iránnal is lehetett volna jópofizni, talán még valami olvadás is elindulhatott volna ennek apropóján). A pastu részeket pedig vigyék csak a pakik, ha már annyira kellett nekik, India ellen nem lesz elég emberi nyersanyagnak, de legalább a pakisztáni pastu területekkel egyesülve Pakisztánt is destabilizálhatták volna (korábban már fenyegetőztek vele a tálibok), így ők is megkapták volna a szarkeverésért járó jutalmukat, amivel Pakisztán területe egyből 10-20%-kal csökkenthető lett volna, plusz ugye a beludzsoknak is be lehetett volna lengetni a függetlenséget, ami még úgy 40-50%. Aztán meg a pakik pofájába röhögni hogy gratulálunk, megérdemeltétek...

fkv.117 2022.02.07. 10:39:20

@Nancsibacsi: Nem is kell velük foglalkozni, csak időnként lepermetezni a mákföldeket, meg dobálni a drónokról a bombát a terroristák nyakára. Vadászterületnek kell csak használni, másra nem való.

fkv.117 2022.02.07. 10:39:22

@eßemfaßom meg áll: Így van, akkor ne is tolongjanak a reptéren, hiszen külföldön nem élhetnének tálib módon, csak otthon!
süti beállítások módosítása
Remete