Eremitha

Érdekességek egy eremita történésztől

Rózsa Sándor - hős vagy bűnöző?

2020. május 13. 15:33 - Eremitha

A XIX. századi magyar történelem egyik ikonikus és érdekes alakja az 1813 és 1878 közt élt Rózsa Sándor, alföldi betyárvezér. Megítélése a mai napig nagyon vegyes: egyesek hősnek tekintik, afféle magyar Robin Hoodnak, míg mások a bűnözőt és tolvajt látják benne.

rozsa_sandor.jpgA furcsa ambivalencia abból adódik, hogy Rózsa Sándor egy olyan korszakban volt betyár, amikor Magyarország az osztrák elnyomás ragbigáját nyögve büszkén tekintett mindenkire, aki szembeszállt az elnyomó és megszálló idegenekkel. Márpedig Rózsa Sándor erről volt híres: rabolta, fosztogatta az elnyomó hatalom javait, majd megszökött az üldözésébe kezdő osztrák katonák elől és gyakorlatilag hülyét csinált belőlük. Igaz, hogy közben egy-egy magyar tanyát is kifosztott, de ezt megbocsátotta neki a nép, mert részint elsősorban a kollaboránsokat (elnyomókkal együttműködőket) rabolta ki, részint mindez eltörpült azon tény mellett, hogy az 1850-es években szinte egyedül ő szállt szembe fegyveresen az osztrák hadsereggel. Betyár "karrierjét" 23 évesen kezdte, amikor a szintén lopásért felakasztott apja, Rózsa András nyomdokaiba lépve két tehenet lopott Kiskunhalas közelében. A szegedi börtönbe vitték, de ügyesen megszökött és innentől kezdve élete a csendőrök és katonák elöli folytonos menekülés jegyében telt.

Rózsa Sándor kalandos életének legérdekesebb részét a szabadságharcban nyújtott szereplése adta. 1848 szeptemberében egy sajátos üzenettel kereste meg ugyanis Kossuth Lajost, melyben kegyelemért cserébe felajánlotta 150 fős lovascsapatának a szolgálatait a harcok idejére. Mivel 1848 október 3-án a hódmezővásárhelyi városi és vármegyei elöljárók a kegyelem megadását javasolták Kossuthnak, létrejött az alku a későbbi magyar kormányzó és Rózsa Sándor között. A betyárcsapat a délvidéki szerbek ellen került bevetésre, Damjanich tábornok felügyelete alatt. Rózsa serege a strázsai csatában 1848 november 9-én bizonyította vitézségét, amikor rommá verte a szerbeket, 637 halottat hagyva a csatatéren. Az ezt követő egy hónapban azonban a szabadságharc fegyelemhez szokott tisztjei és tábornokai már panaszkodni kezdtek Rózsáékra, mert azok a bevetéseik során (és közben) alkoholizáltak, tivornyáztak és kegyetlenkedtek. Végül Vukovics Sebő délvidéki kormánybiztos javaslatára Kossuth 1848 decemberében leszerelte Rózsa Sándor betyárseregét, felbontotta alkujukat és a harcoktól való távolmaradásra szólította fel a betyárokat.

rozsa2.jpg

A szabadságharc 1849 -es leverését követő években Magyarország megalázott népként tűrte az osztrák elnyomást. Haynau rémuralma, majd Alexander Bach elnyomása közben egyedül Rózsa Sándor zaklatta az elnyomókat, ami szimpátiát keltette az emberekben. Egy idő után a bécsi udvar már ellenállóként tekintett Rózsára és 10 ezer forint vérdíjat tűzött ki a fejére. Égen - földön keresték, többször bejárva a Dél-alföldi tanyavilágot, ám Rózsa Sándor éveken át kicsúszott a kezeik közül. Gyakran húzta meg magát kedvenc alvezére, Veszelka Imre balástyai tanyáján és egyik szerelme is egy Veszelka lány lett, aki két gyermeket is szült Rózsa Sándornak. (Rózsának egyébként számtalan nője volt fiatal éveiben is, egyik-másik még a betyár életet is vállalta élte és betyárcsapatának tagjává vált.)

Végül 1857-ben egy árulás következtében elfogták, amikor Katona Pál Szeged környéki gazda feladta őt az osztrákoknak. Pere 1859 februárjában életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabásával ért véget, de ebből csak 11 évet ült le (1857 és 1868 között), mert a kiegyezés amnesztiát adott számára. (A 11 évet egyébként jórészt Kufstein, Theresienstadt és Pétervárad börtöneiben töltötte.)

veszelka_imre.jpg

Veszelka Imre, aki Rózsa Sándor legfőbb társa és alvezére volt

A szabadon bocsátás dacára csak alig négy évre vált újra szabad emberré, mert visszatért a bűnözéshez (ami vesztét okozta): 1868 és 1872 közt vonatokat és postakocsikat rabolt ki. Végül gróf Ráday Gedeon királyi biztos 1872-ben csapdába csalta Szegeden (azzal az ígérettel, hogy ha eljön egy találkozóra, akkor az állam felfogadja pandúrvezetőnek. Ez titkos vágya volt Rózsának). Csakhogy amint elment a találkozóra, a csapda bezárult, így Rózsa Sándor örökre fogoly lett: 59 évesen véglegesen rabbá vált.

A szamosújvári börtönbe került, ahol még 6 évig élt, majd 4 hónappal 65. születésnapja után a gümőkór megtámadta szervezetét és a betegség végül legyűrte. Rózsa Sándor 1878 november 22-én, mint a korszak leghíresebb betyára hunyt el.

Rózsa Sándor megítélése ma is nagyon megosztja az embereket: napjainkban hajlamosak vagyunk korunk erkölcsei szerint mérlegelni tetteit, figyelmen kívül hagyva, hogy 160 évvel ezelőtt egészen más viszonyok jellemezték hazánkat. Azért válhatott ugyanis Rózsa Sándorból legenda, mert az osztrák katonai megszállás és elnyomás éveiben fegyverrel szállt szembe az ellenségnek tekintett labanc hadsereg katonáival.

eremita_uj_szeles.jpg

2020.05.13.15:33 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eremitha.blog.hu/api/trackback/id/tr3915688542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lobo Marunga 2020.05.14. 10:45:36

Rózsa Sándor bűnöző volt, ezen nincs mit vitatkozni. Amiket elkövetett, azok bűncselekmények voltak, és szó nincs arról, hogy ezzel ne lett volna tisztában akár ő maga, akár a kortársai. A figutája inkább azért érdekes, mert különbséget kell tenni a tett és az ember megítélése között. Aki bűnt követ el, az nem feltétlenül elvetemült és gonosz. Ez semmit nem változtat a tett megítélésén, és nem ad felmentést a tett következményei alól, nem igazolhatja a tettet, de fontos tudni, mi tesz valakit bűnözővé. Ő valószínűleg olyan ember volt, aki nem elvetemültségből lett az. Valószínűleg nem is kényszerből, inkább csak a könnyebb utat választotta. Igen, furcsa lehet, de a könnyebbet. Menekülni a pandúrok elől sokkal de sokkal könnyebb, mint szántani-vetni-aratni, legeltetni, és közben rettegni a jégesőtől, baromfivésztől, torokgyíktól, kényszersorozástól, adószedőtől és... betyártól. Szóval ő a könnyebb utat választotta, ettől pláne nem példakép. De nem is feltétlenül gonosz. És próbált is változtatni, nyilván túl későn.
Szóval egyértelműen bűnöző, semmi esetre sem romantikus példakép, és szerinem nem is sajnálatra méltó. Viszont tanulságos a története.
Ja, és persze mindez a valóságos Rózsa Sándorra igaz, az irodalmi vagy popkulturális Rózsa Sándor (és Angyal Bandi, Sobri Jóska... stb.) egész más lapra tartozik.

Argus_ 2020.05.14. 11:27:03

@Lobo Marunga: Az, hogy te mit gondolsz Rózsa Sándrról, az egy dolog és egy másik, hogy a XIX. századi magyar társadalom miként vélekedett a betyárvezérről. A poszt ez utóbbiról szól!

Akkoriban egy harcost láttak benne a magyarok, egy betyárt, aki megleckézteti az aradi vértanúkat kivégző, és a magyarságot megszállva tartó, bennünket sanyargató osztrákokat. Közben nyilván bűnöző volt, de AKKORIBAN nem ez hangsúlyozódott ki!

Eremitha 2020.05.14. 11:58:57

@Lobo Marunga: A poszt legutolsó bekezdése a válasz.

Lobo Marunga 2020.05.14. 12:42:44

@Argus_: Bocs, de egyáltalán nem erről szól a poszt. Arról szól, hogy még napjainkban is vegyes a magítélése, és megemlíti a végén, hogy hogyan és miért válhatott legendává. Éppen ez a mondat mutatja, hogy nem arról szól, hogyan vélekedtek róla, amíg élt. Kizártnak tartom, hogy az a gazda, akinek a lovát, marháját elvitte a szabadsághőst látta volna benne.

Lobo Marunga 2020.05.14. 12:50:55

@A remete: Nem igazán válasz arra, amit én vetettem fel. Én azt vetettem fel, hogy vajon milyen ember lehetett valójában Rózsa Sándor, és mi tette bűnözővé. A poszt utolsó bekezdése azt írja, hogy hajlamosak vagyunk a mai erkölcsök alapján megítélni. Ez így értelmetlen. A lopás az akkori erkölcs szerint is bűn volt, a szabadságért harcolni pedig ma is erény. Tehát nincs igazán különbség.
A szabadságharc idején rengeteg szabadságharcos volt, és nem volt mindegyik rabló a szabadságharc előtt és után. Rózsa Sándor utólagos megítélése és robinhudizálása tehát nem önmagában a szabadságharcos mivoltának köszönhető.
És szerintem azt sem jelenthetjük ki, hogy ő azért harcolt volna, mert a nagy nemzeti eszmék elvarázsolták, és kihozták az igazi, hősi énjét. Ez romantikus mese. Valószínűleg azért harcolt, mert esélyt látott egy új társadalmi rend kialakulására, amiben ennek a tevékenységének köszönhetően tiszta lappal élhetett volan tovább. De a szabadságharc bukott, és vele együtt RS is. Végül is ebből a szempontból is érdekes figura, a példája egy különleges esetet mutat be arra, hogy egy társadalmilag elhibázott életet élő ember mit nyerhetett és veszíthetett ebben a háborúban. Ez viszont inkább teszi őt áldozattá, mint hőssé.

kugi · http://kugi.blog.hu 2020.05.14. 13:11:30

A betyárok emlékezetére az eltelt évtizedek alatt sok minden rakódott, hisz mindenki a maga korának szemüvegén át látja őket. Ezzel alapvetően nincs semmi baj, de ne essünk bele abba, hogy a lényeget felejtjük el: ők a maguk korában bűnözők voltak, akik a hatályos törvények szerint bűncselekményeket követtek el. Nem ellenállók, partizánok vagy forradalmárok, hanem fegyveres rablók, gyilkosok.

(Rózsa Sándor témájához kicsit off, de nekem meg van egy helyi sztorim Sobriról: kugi.blog.hu/2016/01/15/606_sobri_joska_kozsegunkben )

Lobo Marunga 2020.05.14. 13:32:28

Az egész jelenség persze nyilván nem új, és nem egyedien magyar. Ott van az említett Robi Hood, Jesse James, Ned Kelly, Bonnie és Clide (az ő kultuszukat különösen undorítónak tartom), és még sokan mások.
A bűnözők heroizálása érdekes társadalmi jelenség, amit Mark Twain megkapó iróniával írt le a Tom Sawyer végén: "A temetés után magától elaludt egy ügy: a kormányzóhoz Indián Joe érdekében beadott kegyelmi kérvény ügye. Sokan írták alá, sok könny és szép szó folyt le különböző gyűléseken; csinos, fiatal nőkből küldöttség alakult azzal a céllal, hogy mély gyászban a kormányzó elé járuljanak, és könyörgésükkel rábírják, legyen lágy szívű szamár, és tiporja lábbal saját kötelességét. Indián Joe-ról ugyan széltében azt beszélték, hogy a faluból öt embert gyilkolt meg; de hát számít az? Ha maga az ördög lett volna, akkor is akad sok pipogya fráter, aki aláfirkantsa nevét a kegyelmi kérvényre, és egy könnycseppet hullasson rá folyton nedves pilláiról."

lenörd hofstadter 2020.05.14. 14:58:40

Túlbonyolítjátok és leegyszerűsítitek. Sejtettem, hogy a poszt a kurucvérre van kihegyezve és a mai gyorsnaszádos Brüsszelverő világban ugyanolyan lenne mint a mai "hősök" akik habzó szájjal hörögnek a nyugatra de az ellopható pénzük az jöhet, de maradjunk abban, Rózsa válogatás nélkül bárkit megölt ha az útban volt neki, erről az álmában megölt juhászt kérdezd majd meg ha eljön az ideje, bár kétlem, hogy ugyanoda kerülsz, ahol meg együtt leszünk ott az üst dominál, nem a lant és a fátyolfelhő...
Gyilkos és bűnöző volt, ez alól nem menti fel az, hogy labancokat is nyírt, és az sem, hogy a mai világ belemagyarázza a nagy "ellenállást". Az ő világa a tanyavilág és a városi rendfenntartók előli menekülés volt, nagy ívben tojt arra, hogy Bécsben vagy Budapesten éppen mi a pálya, a politikát is csak akkor használta ki amikor már nagyon égett a zsombék a talpa alatt és nem volt más választása, mint a látszólagos meghunyászkodás, amit azért elég gyorsan eldobott, erről azt a környéket érdemes megkérdezni ahol a csapatával éppen végigdúlta a portákat...

A nagy "más világ volt az akkor" hivatkozás meg azért nevetséges, mert leéltem jópár hónapot az igazi magyar "faluban" ahol a hétvégi mozi volt az egyetlen esemény, csúcsponton az októberi búcsúval, oszt nem nagyon emlékszem arra, hogy bárki is folyton a fővárosról meg a világról értekezett volna. Letojták, élte mindenki a maga életét, ez 150 évvel ezelőtt a mocsaras, szinte mindentől elzárt tanyavilágban még inkább így volt...

ember100 2020.05.14. 16:13:18

Helló !

Itt egy érdekes párhuzam .
A napokban volt itt egy cikk az öt legkegyetlenebb magyarról , na jó Drakula csak tiszteletbeli magyar volt.
Ott volt Kinizsi Pál . Ma hogy emlékezünk rá mint egy hősre és mi kellett hozzá egy jó novella Tatay Sándortól.
Hát itt is ez a helyzet egy Móricz Zsigmond kellett és máris itt a legenda.

Eremitha 2020.05.14. 17:37:44

@ember100: Milyen cikk volt ITT ami párhuzamot mutat?

ember100 2020.05.14. 17:46:06

@A remete:

Helló !

A cikk az öt legkegyetlenebb magyar.
A párhuzam hogy egy jó író bárkiből tud nemzeti hőst csinálni.

Eremitha 2020.05.14. 18:27:47

@ember100: És hol van az a cikk a kegyetlen magyarokról?

ember100 2020.05.14. 19:30:02

@A remete: Helló !

Pár napja itt az Indexen.

Rollende Landstrasse 2020.05.14. 19:36:14

Hova tűnt a kommentem? Körülbelül negyed óráig volt látható.

Fritz Gerlich 2020.05.14. 21:19:34

A vonatrablás - amikor úgy tudom ki is siklatták a vonatot - meg a postakocsi rablások már-már vadnyugati hőssé teszik Rózsa Sándort. Ő volt a magyar Jesse James, vagy Wyatt Earp.

Eremitha 2020.05.15. 10:38:26

@ember100: Köszi! Szerintem jó kis poszt! Olvastam én is.
süti beállítások módosítása
Remete