Eremitha

Érdekességek egy eremita történésztől

Donald Trump kontra tüntetők

2020. június 06. 14:11 - Eremitha

Donald Trump, a júniusban már 74 -et betöltő, szálloda-milliárdosból lett republikánus támogatottságú, nemzeti-populista amerikai elnök (aki mellesleg szavazatszám alapján elvesztette volna a 2016-os választásokat, csak éppen az államok számának súlyozása miatti szabály segítette győzelemhez [némi orosz hacker-támogatással] - enyhén szólva is megosztó módon kezeli az Amerikát érő válságokat. A koronavírus járványt például sokáig hárította, mondván "semmiség az egész", majd későn reagálva kezdett kapkodni az ügyben - elérve, hogy mára ott legyen a legtöbb vírus-áldozat - később pedig George Floyd meggyilkolása ügyében kezdett ködösítő kommunikációba.

trump.jpg

Ez utóbbi eset - George Floyd, 46 éves afroamerikai lakos rendőri meggyilkolása - lett végül a ma is tartó országos zavargások legfőbb oka. Azon a bizonyos napon, 2020 május 25-én Minneapolisban az a 4 rendőr (Derek Chauvin vezetésével) úgy nyírta ki Floydot fényes nappal, a nyílt utcán, mintha csak parizert vettek volna a sarki közértben, teljesen biztosra véve, hogy úgyis megússzák az egészet. Feltehetőleg nem is ez volt az első esetük, amikor feketéket "rendszabályoztak meg", csak éppen ez derült ki. Köszönhetően annak, hogy ezúttal volt a közelben valaki, aki felvegye és aztán elég tökös legyen ahhoz is, hogy a netre feltöltse. Földre kényszerítették, majd egyikük (ez a Chauvin fiú) nyakára térdelve 8 percig fojtogatta. Nappal, mindenki előtt az utca közepén. Ez volt az a kegyetlen, flegma és embertelen viselkedés, mely kiegészülve a "megtehetem, mert úgy is megúszom" érzéssel, kiverte a biztosítékot az USA 43 millió afroamerikai lakosánál.

Aztán jöttek a zavargások, melyekben noha az alap-motiváció teljesen érthető volt (és érthető most is) - kiállni a feketék jogaiért és tiltakozni az ellen, hogy a rendőrök bármit megtehessenek a nekik kiszolgáltatottakkal - felszínre hozta a törni-zúzni-rabolni akaró bűnözői rétegek randalírozását is. Ma az amerikai nagyvárosokban esténként utcára vonulók egy része kirakatokat tör be, rabol és fosztogat, a balhé kedvéért és mert így a zavargások leple alatt lopni tud (büntetlenül és azonosíthatatlan módon).

De mi a helyzet az elnökkel? Donald Trump noha kijelenti, hogy elítéli a rendőri erőszakot, valójában olyan rendszert működtet Amerikában, mely bagatelizálja a faji diszkriminációt és inkább a keményen fellépő rendőri erőszakot támogatja. Trump mögött a gazdag republikánus rétegek, a fajgyűlölő alt-right felső-közép-osztálybeliek illetve a nemzetieskedő (hó)fehérek állnak, akik a protestáns-fehéramerikai hatalom protekcionalista gazdaságpolitikáját pártolják, a legkevésbé sem bánva, ha az egyéni jogokra épülő demokrácia erős lejtést mutat a felsőbb osztályok felé, kizárva abból a szegényeket, színes-bőrűeket és latinokat.

trump_tuntetesek.jpg

Trump rendszere a demagóg, nacionalista, erőszakot elfogadó, felső-rétegeket és fehéreket privilegizáló Amerika rendszere, mellyel alapból ellentétes a demokrata párt és az antifa mozgalom köré szerveződött másik Amerika. Ebben a bizonyos "másik Egyesült Államokban" van jelen a kiszolgáltatottak támogatása, a színesek segítése, a másság elfogadása, a tolerancia gyakorlása és a demokrácia minden elemének megbecsülése. Egyre inkább úgy néz ki, hogy miként Európában, úgy az USA -ban is a két politikai oldal már nem a jobb és bal korrelációjában értelmeződik, hanem a hatalomgyakorlás két módja közti különbségben. Az erdogani Törökország és például a putyini Oroszország ugyanannak a politikai eszmeiségnek a másik végpontja, melyet ma Trump képvisel Amerikában, egy enyhébb változatban (annak dacára, hogy a Trump-adminisztráció elvben mindkettőt elítéli).

A "világ populistái egyesüljetek" szlogennek sokan várják már a kiteljesedését (idehaza is), de erre azért még sokar kell várniuk, mert a másik oldal sem gyenge: Amerikában erős bázisai vannak a jogvédelemnek és az antifa-mozgalom is jelentős tömegbázist tud utcára vinni (amint azt láthatjuk). Amellett Nyugat-Európa még jól emlékszik arra, hogy a populizmus elő-rendszerei milyen jó táptalaj tudnak biztosítani a szélsőjobbos náci-fasiszta rendszerek kisarjadásához. És bár a kommunista diktatúrákról kevés tapasztalatuk van, a másik szélsőségre sem vágynak túlzottan (azt sokkal jobban ismerik).

Trump újraválasztása idén novemberben nagyon nagy részben három dolgon múlik: az USA gazdasági helyzetén, a jelenlegi válságok kezelésén és Amerika nemzetközi politikájának alakulásán. A háromból az egyiknek (a válságkezelésnek) a sikeressége éppen ezekben a napokban dől el és Trump nem áll valami fényesen. A felmérések szerint 41,6% most a népszerűsége [forrás] ami jelentős visszaesés a tavalyi eredményeihez képest és legalább 7-8 százalékponttal kevesebb, mint amit demokrata riválisa, Joe Biden tud felmutatni. Ugyan van még 4-5 hónap a választásokig az, amit most csinál Trump a belpolitikában, nem éppen az esélyeit növeli.

eremita_uj_szeles.jpg

2020.06.06.14:11

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eremitha.blog.hu/api/trackback/id/tr5415744672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Remete